Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Teknisk status

16. July 2024

Hvem kan få en hundesmiley?

Hvem er omfattet af ordningen

​​​Virksomheder, der erhvervsmæssigt handler med hunde, opdrætter hunde  (hundekenneler) eller erhvervsmæssigt driver hundepensioner eller hundeinternater skal have en tilladelse fra Fødevarestyrelsen og er dermed omfattet af hundesmiley-ordningen.

Ved erhvervsmæssig handel med hunde forstås erhvervelse af hunde med videresalg for øje. Ved erhvervsmæssigt opdræt forstås opdræt af hunde, hvor der med anvendelse af tre eller flere avlstæver avles tre eller flere kuld hvalpe årligt.

Når Fødevarestyrelsen har været på kontrol i en hundevirksomhed, tildeles virksomheden en hundesmiley, som illustrerer, hvor god virksomheden er til at efterleve reglerne på området.

Du kan hente en liste med alle de hundevirksomheder, der er omfattet af hundesmiley-ordningen via linket i boksen nederst på denne side.

Mindre kenneler er ikke omfattet
Kenneler, der anvender færre end tre avlstæver eller får færre end tre kuld hvalpe årligt, er ikke omfattet af bekendtgørelsen om erhvervsmæssigt hundehold. Det betyder samtidig, at de som regel ikke er en del af hundesmiley-ordningen.

Disse mindre opdræt/kenneler har oftest god dyrevelfærd blandt deres hunde, og hvalpe herfra har typisk haft megen kontakt og er godt socialiseret.  Man kan som udgangspunkt trygt købe sin hund hos disse små avlere, selvom de ikke er omfattet af hundesmiley-ordningen.

Tænk dig om, før du handler
Det er selvfølgelig altid vigtigt at undersøge forholdene, hvor hunden er blev opdrættet, inden man køber en hund, og at se moderen til hvalpene.

Der er gode råd at hente på tjekhvalpen.dk og Fødevarestyrelsens hjemmeside klartilhund.dk

På Dansk Kennel Klubs hjemmeside købhund.dk kan du finde en oversigt over opdrættere inden for alle hunderacer.